Tempah buku 'favourite' anda di sini

Nama:
Umur:
Email:
No telefon
Alamat:
Tajuk buku/Penulis/Penerbit + Kuantiti:
Cadangan penambah baikan:

This contact form was created by Freedback.

Jumaat, November 26, 2010

Hanya Satu Titik Permulaan

 

 

Assalamualaikum..

MUHAMMAD IMRAN IS NEUTRAL

hmmmm…

rasanya kini sudah tiba utk wat kesimpulan.. x sangka begitu banyak perkara yang saya tempuhi sepanjang kehidupanku sbagai seorang mahasiswa…sem 1 berlalu dengn begitu pantas... terlalu banyak prkara yg berlaku sehingga kadang kala diri ini betul2 tak tahu ape yg harus dilakukan..

MUHAMMAD IMRAN IS CONFUSED

cuma iringan doa dan bertawakal kpadaNya..itulah yang terbaik buat masa sekarang…kini dan selamanya..

tujuan saya mengisahkan kisah ini bukan untuk menagih simpati mana2 pihak tetapi ambillah ia sebagai satu pengajaran dan iktibar.. sesungguhnya apabila kita wujud di muka bumi ini, seharusnya kita bersyukur dngn segala nikmat yg dikurniakannya.. kerana sesungguhnya orang yang palig sedikit di dunia ini ialah orang yang bersyukur..

syukur

Jadi nk pendekkn cite,kisah ini pn bermula….

nih part yg bez cket..srunuk gle msuk u,syukur!!! 1st skali datang kt u nih mmg arr cam agak blur cket, bese arr siblings xde sorang pon masuk u sbelum nih tapi kre ok gak sbb berjaya gak masuk u.. mule2 mmg bez coz bnyk xtvti yng boleh saya sertai tpi last2 tetibe lak ter pk nk masuk palapes.. huh,time tuh tgk cm bez jer so saya pn amik keptusan nk join bnde tuh.. ble kt palapes nih 1st year mmg gile sibuk arr tpi bab sibuk2 nih arr dy paling suke.. x arr boring ade ajo kje nk dbuatnyer..truk gk kne tpi tuh jdi kngn yg sngt2 bez..

dan tibe2 jer terjadilah kisah yg agak sadisss T_T..pda satu petang nset cowkia saya ilang xpasal2..pnyer arr ssah nk bli pakai dwet sndri bli bnde tuh last2 ilang plak..yg part tuh ok lgi tapi yg paling ssah nak diterima ble balik jer umah taw2 x dpat ptptn,xdpt biasiswa ngri, pe pon x dpt.. parent saya xyah ckap arr,x sampai ati nk ckap kt saya nih time tuh.. mmg sedey daa,idop xde dwet..

32090_130298600317184_129716743708703_351909_7652545_s

xnk cite pnjang2 pastu balik u dah pk2 nak pi mntak dwet kt pihak2 berwajib nk tlong menyelesaikan krisis kewangan yg dhdapi..harap dwet ‘gaji’ palapes lmbat lgi arr.. so,harap2 sngt dpat bantuan kewangn tuh..tpi sblum tuh tetibe mmber2 ajak lak kuar kn nk bli brang2 plapes nyer..rm 250 bukan nilai yg kecik,klu wat makan bley tahan sebulan daa..knyang prut!!

MUHAMMAD IMRAN EAT TOO MUTCH

dwet pn xde,so FAMA sdn bhd jer arr jawabnya..tuh pn mntak cket jer,bnyk2 x dapat arr..campur2 pnjam mmber2 akhirnya ckup arr dwet tuh.. sume jalan2 sakan g area kl tpi pastu otw nk balik  tetiba tanpa dsdari saya pasan wallet lak ilang..nih arr kemuncak kesakitan yang menusuk sanubariku umpama jasad ditembak ngn mesingun ber talu2 (xprnh rse kne tmbak  arr, tpi yg penting mmg sakit sngt3x!!!!).. arggghhh,perit x terperi…!!

32090_130298476983863_129716743708703_351881_7311658_s

sejak ilang wallet tu hidupku betul2 berubah..setiap detik asyik terpk kn mslah nih stress n tertekan!!!.. bkan senang nk idup, segala2 nya kne pakai dwet..makan??? huh,rse nk makan pon daa x lalu dh,xde dwet bek pose tros..parent saya arr paling saya x sanggup nk cite tapi last2 gtaw gak..mmg sdey gile tme gtaw tuh..rse cm saya nh plak mmbebankn mreka..hset xde?? nk contact org mmg gle ssah ( x caye cbe korang idup tnpa nset korang seminggu x kira ape pn jd jgn gne nset,taw arr rse dy) but trimas to mat kasi pnjam nset lme dy.. blaja??? nih arr paling teruk rsenyer..fokus pon dh ilang mmne ntah,tgh2 blaja lapa lak, kbulo xde dwet..nk pnjam daa x larrat nk pnjam,segan arr..makin blambak hutang ngn mmber..smpai ble nk baya pn x taw arr..

32090_130298633650514_129716743708703_351917_6348888_s

wlopon idup dh jdi camtu, penglibatan kesibukan dlm event2 kt u terus melanda driku..ok gak at least lpe gak kt masalh2 yg sering menimpa nih..parent pn slalu pesan slalu berdoa agar dikurniakan kesabaran mnghadapi segala yg terjdi..slalu gak mmber2 offer blnje mkan arr sume tpi sampai bile nk camtuh,segan arr..bnyk lgi bnde yg berlaku tpi ckup arr nih.. x lrat rsenyer nk taip lg..

so,stelah sberapa lama…apply dri pihak berwajib akhirnya sampai stelah ic no.4 saya siap dbuat!!! (terbang dwet rm110!!) xde ic x bley apply maa,dapt arr dlam rm300..time nih mmg setiap seposen pn saya kre gak…x kira!!!!...bajet abes2 san..kerana seposen itu amat bernilai bagiku..!!!!

61876_162447363768974_129716743708703_559869_3401191_n

yeeay sekupang =D!!!!

bila beban ini semakin berkurangan, terdetik di hati ini mengapakah?? kenapakah?? apakah?? yg menyebabkn perkara ini berlaku..siapakah yg bersalah..ramai gak ckap saya nih cuai sngt tpi ntah arr..bagi saya tiada siapa yg  bersalah dlam kes nih cume yg paling penting setiap kejdian itu pasti ada hikmah yg tersndri..

cume sampai sekarang jer saya masih keliru,perlukah saya meneruskan kehidupanku sbagai palapes…nk g camp plapes pn xde dwet nih,or kje jer cti nih..dpt dwet gak, at least bley tmbah dwet poket yg kering nih..sem 2 bru ler dpat ptptn InsyaAllah klu ade rzki..

sblum pape,renungilah maksud dsebalik ayat  ini:-

2.286

[2.286]. Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya. Ia mendapat pahala (dari kebajikan) yang diusahakannya dan ia mendapat siksa (dari kejahatan) yang dikerjakannya. (Mereka berdoa): "Ya Tuhan kami, janganlah Engkau hukum kami jika kami lupa atau kami tersalah. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau bebankan kepada kami beban yang berat sebagaimana Engkau bebankan kepada orang-orang sebelum kami. Ya Tuhan kami, janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang tak sanggup kami memikulnya. Beri ma'aflah kami; ampunilah kami; dan rahmatilah kami. Engkaulah Penolong kami, maka tolonglah kami terhadap kaum yang kafir."

jdi apa sahaja yg menimpa kita seharusnya kita sabar dan ambilnya sebagai satu perkara yang positif dan berdoalah dikurniakan ketabahan dan kesabaran  slalu tak kira kita dlm keadaan senang ke susah sbb nikmat tu bile2 pon boleh hilang sama ada kita mahu atau tidak..Ia bukan satu pilihan tetapi merupakan satu lumrah kehidupan.. setiap permulaan pasti ada pengakhirannya..

akhir kata,sabarlah..

sabar-ujian

kerna kesabaran itu separuh drpd iman.. semalang2 anda lebih ramai orang lain sbnarnya yg lebih malang dari anda..jgn terlalu memikirkan masalah tetapi fikirkanlah bagaiman mahu mengatasi masalah yg dhdapi..renung2kn k..

wassalam..=D

1 ulasan:

Kamil ace[tm] berkata...

ak pun mcm kering jgk dok u ni, bnyk bnde nk kne bli..adess